Apple pie with roasted sunflower

Maj, 08 2018

Element

[EN]

Ciasto

    • 500 g mąki
    • 200 g cukru
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 200 g margaryny
    • 3 jajka
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

    • 1 kg jabłek mrożonych w plastrach lub kostkach KABAKO
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • 3 łyżeczki cynamonu
    • 1 szklanka słonecznika łuskanego

How to

[EN]

Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.

Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.

Rozmrożone jabłka podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż przestygną. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy oraz lekko przyprażony na patelni słonecznik. Całość mieszamy i rozprowadzamy równomiernie na cieście.
Na jabłka dajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować, pociąć radełkiem i układać w kratkę.
Piec w 180 stopniach około 1 godzinę.