Drożdżówka z malinami

Maj, 08 2018

Element

  • 200 g malin mrożonych Kabako
  • 100 g drożdży świeżych rozkruszonych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka (rozbełtane)
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli

How to

Wszystkie składniki (oprócz malin) wsypać do miski według podanej kolejności. Tak wsypane produkty odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce bez mieszania. Przed upływem 3 godzin należy zrobić kruszonkę. (1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki – zagnieść ręcznie i uformować kulkę). Po 3 godzinach składniki w misce wymieszać i przelać do prostokątnej blachy i posypać malinami. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor, sprawdzać patyczkiem, czy gotowa.