Tarta z jagodami

Maj, 08 2018

Element

  • 350 g mąki pszennej, tortowej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki mąki kartoflanej
  • cukier puder (do dekoracji)
  • opakowanie jagód mrożonych KABAKO (wcześniej rozmrożonych i odsączonych)
Forma ceramiczna o średnicy 30 cm

How to

1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło i cukier. Wyrabiamy rękami na konsystencję kruszonki, aż składniki się połączą.
2. Żółtka wbijamy do małej miseczki, dolewamy wodę. Wlewamy do ciasta i całość szybko wyrabiamy.
3. Ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na średnicę formy. Przenosimy ciasto do formy, wierzch posypujemy mąką kartoflaną, wsypujemy owoce.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
5. Pieczemy 40-50 min. na złoty kolor.
6. Po wyjęciu studzimy, na koniec posypujemy cukrem pudrem.