Jagodzianki

Maj, 08 2018

Element

Ciasto

    • 50 g świeżych drożdży
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 500 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 5 żółtek
    • 100 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
    • 100 g masła

Farsz

    • 300 g jagód
    • pół szkalnki cukru
    • żółtko + łyżka mleka

How to

Drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Pokruszyć je i wsypać do kubka, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 – 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić do bardzo ciepłej wody, aby ułatwić rozwój drożdży).
Jajko i żółtka ubić z drobnym cukrem na puszystą masę (kogel mogel). Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żótka oraz roztopione i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 15 minut, aż będzie odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, chwilę powyrabiać, uformować kulę i podzielić ją na 16 równych części. Rozpłaszczyć pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, posypać jagody cukrem i nakładać po 3 łyżeczki jagód na placek, dokładnie zlepić brzegi ciasta jak na pierogi, uważając aby w miejsce sklejenia nie dostała się mąką. Następnie uformować w dłoniach zgrabny wałeczek.
Położyć go łączeniem do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtórzyć z resztą ciasta. Bułeczki układać z zachowaniem odstępów. Potrzebne będą 2 blachy, po 8 jagodzianek na jednej. Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nastawić na 180 st. C . Wierzch jagodzianek z pierwszej partii posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 16 – 18 minut na złoty kolor. Jagodzianki mają się znajdować w środkowej części piekarnika. Upiec drugą partię jagodzianek.