Schab grillowany w sosie śliwkowo-chrzanowym

Maj, 08 2018

Element

Składniki
    • 10 plastrów schabu (grubość 1 cm)
    • 2 szklanki oleju
    • pół łyżeczki soli
    • pół łyżeczki słodkiej papryki
    • pół łyżeczki przyprawy do grilla
Sos śliwkowy
    • 400 g śliwek mrożonych Kabako (połówki)
    • 1 l wody
    • 2 łyżki chrzanu
    • 2 szczypty pieprzu
    • pół łyżeczki soli
    • 2 szczypty bazyli
    • łyżka cukru
    • sok z buraka (niekoniecznie)

How to

Przygotowanie
  1. Schab zamarynować w oleju, soli i przyprawach. Odstawić na 3 godz. do lodówki.
  2. Śliwki ugotować w wodzie aż do momentu kiedy będą się rozpadać. Odcedzić.
  3. Wymieszać śliwki z chrzanem, pieprzem, solą, bazylią i cukrem.
  4. Dodać odrobinę soku z buraka, aby nadać różowy kolor.
  5. Schab smażyć na grillu, a gdy będzie gotowy.
  6. Podawać polany sosem.